Home » Uudised » ARTIKKEL: Uue automaksu seadusega rakendab Rahandusministeerium ebavõrdset kohtlemist ja likvideerib ühe areneva majandusharu

ARTIKKEL: Uue automaksu seadusega rakendab Rahandusministeerium ebavõrdset kohtlemist ja likvideerib ühe areneva majandusharu

matkaauto-automaks

09.10.2023 presenteeris Rahandusministeerium 2025 a. mootorsõidukimaksu süsteemi, mis tõstatab mitmeid küsimusi seoses selle rakendamise praktilisuse ja algsete eesmärkidega. Kuigi seaduse esmane eesmärk oli keskkonna säästmine ja autostumise vahendamine, tundub, et eelnõu loplikus versioonis on need põhimõtted kaotsi läinud. 

Kuidas maksustamiskava mõjutab matkaautode omanikke ja ostjaid

Analüüsides ministeeriumi uut maksustamiskava, näeme, kuidas see mõjutab matkaautode omanikke ja ostjaid.

Planeeritavas eelnõus keskendutakse pigem nn seisvate sõidukite ja mitte igapäevases kasutuses olevate hobisõidukite nagu seda on matkaautod maksustamisele. 

Maksustamise mõju analüüs

Automaksu arvestus on tehtud lihtsama matkaauto Campervan baasil. Enamik matkaautosid põhinevad Fiat Ducato kaubiku šassiil, alginnaga 42 000 € allikas, mis koos uue käibemaksu määraga 22% teeb matkaauto koguhinnaks 51 240 €. Juurde tuleb lisada (esmane) registreerimistasu summas 16 405 €. Seega eraisikust ostjale kujuneb matkaauto hinnaks kokku 67 645 €. Lahtikirjutatuna näeb hinnakujundus välja järgmine:

  • Fiat Ducato šassii – 31 000 €
  • Pealisehitus matkaauto tehases – 11 000 € (mööbel, voodi, WC ja dušš, õhkküte, gaasipliit jne)
  • Eesti riik – 25 645 €, millest 9 240 € eraisiku käibemaks + 16 405 € registreerimistasu, mis kokku annab 61% originaalhinnast!

Selgelt on näha, et maksukoormus on tasakaalust väljas, rääkimata aastamaksust suurusega 1 084 €. Toodud näide peegeldab ebavõrdset olukorda auto maksustamise poliitikas ja seda just matkaauto omaniku kahjuks. Rahandusministeerium ei ole arvesse võtnud, et kaubiku näitajatega sõiduk võib olla ka M1 ehk sõiduauto kategoorias!

mootorsoidukimaks

09.10.2023 Rahandusministeeriumi presentatsioonis oli toodud Porshe Cayenne registreerimistasuna – 16 565 €, aastamaks – 1 064 €, kuid müügihind kokku umbes 2,5 korda suurem kui toodud matkaauto näidis. 

Ebavõrdsus ja diskrimineerimine

Väljatöötatud automaksu seaduse eelnõu diskrimineerib ebaõiglaselt kaubiku baasil ehitatud matkaauto soetamist ja ülalpidamist (vt võrdlust üleval), arvestades, et keskmiselt on matkaauto kasutusel summaarselt 3-4 kuud aastas, samas kui kaubikud liiguvad 24/7. Matkaautot kasutatakse paljudel juhtudel just väljaspool Eestit reisimiseks.

Matkaauto pakub alternatiivi lennureisidele 

Olemas palju inimesi, kes peavad välistama lennureisid tervislikel põhjustel või lendamishirmu tõttu, sammuti soovitakse hoiduda suurtest linnadest ja hotellidest eemal ja neile kõigile ongi matkaauto päästerõngaks. Mitte ükski teine reisimise viis ei paku sellist vabadust ja sõltumatust nagu matkaautoga reisimine. Möödunud pandeemiaaeg näitas selgelt, et matkaauto on üks võimalustest olla eraldatud massidest, ilma, et töö või vaimne tervis kannataks. 

Matkaautode omanikke koheldakse ebavõrdselt koormavalt

Sõiduauto ostjal on palju alternatiive, sealhulgas elektriautod ja muud keskkonnasõbralikumad variandid, mis maksukoormust vähendavad. Matkaauto ostjal on valikud aga piiratud ja uus maksustamiskava teeb matkaauto omamise äärmiselt keerukaks, kui mitte öelda võimatuks. Lisaks diskrimineeritakse maksudega matkaautoga reisimist/puhkamist, sest näiteks kaatrid ja väikelaevad, millel on eriti heitmerikkad mootorid, on maksudest täiesti vaba. 

Maksusüsteemi negatiivne mõju

Tänane automaksu versioon on autoelamu omanikele ja sektori ettevõtjatele tõsise negatiivse mõjuga – kaasaegsete matkaautode müük langeb praktiliselt nullini ning riiki hakatakse tooma paarikümne aasta vanuseid matkaautosid, mille jalajälg keskkonnale on vastupidine seadusega soovitule. Lisaks kaovad karavanihobi toetavad ettevõtted, kaovad inimeste töökohad ja riik kaotab automüügi vähenemisel väga suure osa käibemaksust. 

Ilmselt liigub suur osa matkaautode registreerimisi naaberriikidesse (Soome / Lätti), kus matkaautod on automaksust vabastatud. Siin ei aita ka reeglistik, et võõra numbrimärgiga ei tohi Eestis pikalt viibida, sest nagunii on matkaautod sõidus enamasti väljaspool Eestit.

Lähtudes autoelamu omanike ja kasutajate vaatenurgast, saatis Klubi Eesti Karavan suvel rahandusministrile põhjendatud seisukoha ja ettepanekuid, kuid kahjuks neid eelnõu koostamisel ei arvestatud. Jääb ainult konstateerida fakti, et valitsus oma otsusega teeb lõpu arenevale matkaautode turule ja elule, mis mujal Euroopas on juba aastakümneid väga levinud ja oluline turismiharu. 

Planeeritava automaksu ümberhindamise vajadus

Seega on ülimalt oluline planeeritav automaksu seadus ümber hinnata ja teha muudatused, vältimaks ebaproportsionaalset maksukoormust matkaauto omanikele ning tagada karavanikultuuri areng ja majandusharu jätkuv kasvamine Eestis. 

Sergei Vahnitski
Klubi Eesti Karavan juhatuse liige

Meediakajastused samal teemal:

Autogeenius: Automaksu “loogika”: sama auto, mootor ja täismass, aga maksuvahe on viiekordne

Äripäev: Automaks annab eriti valusa hoobi matkaautodele

Ärileht.Delfi: „See sureb lihtsalt välja.“ Automaks likvideerib ühe areneva majandusharu:

Rus.Delfi: „Она просто вымрет“. Автоналог ликвидирует развивающуюся отрасль экономики

ERR Terevisooon: Hobisõidukite maksustamisest (alates 41.saateminutist)

Postimees. Majandus: Matkaauto juht: senine automaks hävitab matkaautode majandusharu.

Info

MTÜ Klubi Eesti Karavan

Reg. nr 80008139

Swedbank
IBAN: EE562200221010206644

Kontaktid

 Helbe 7, 11616 Tallinn

Sergei Vahnitski +372 5015191 (ee, rus, eng)
Ivar Kalev +372 5011183 (ee, rus, fin, eng)
Liisi Laanemäe ‭+372 553 4309‬ (ee, eng)

Arhiiv