Home » Reisijutud » Reisijutud: Kass ja koer haagissuvilaga Hispaanias

Reisijutud: Kass ja koer haagissuvilaga Hispaanias

Hea karavanisõber ja reisihuviline! Meil on rõõm tutvustada uut rubriiki – Reisijutud! Selles jaos jagame klubiliikmete reisikogemusi. Loodame, et need jutud äratavad uudishimu ja julgustavad võtma ette uus seiklusi ratastel. Jaga meiega oma reisilugu info@eestikaravan.eu

Alustame värvika looga Martinist, kes võttis vastu julge väljakutse ja suundus koos oma neljajalgse sõbraga talvituma Hispaania päikeselisele rannikule.

Martin Kass, entusiastlik ja hakkaja Klubi Eesti Karavan liige, võttis möödunud aasta lõpus ette julge seikluse, suundudes oma matkamasinaga Hispaaniasse. Eesmärk oli veeta talv soojemas kliimas ning avastada lõunamaa võlusid. See oli Martinile ja tema ustavale neljajalgsele kaaslasele, koer Bossele, esimene kord nii kaugele Euroopasse karavaniga reisida.

Reisiks valmistumine

Enne teele asumist valmistas Martin oma matkamasinad, väikekaubik Citroen Jumpy ja haagis Hobby De Luxe 495, põhjalikult ette, veendumaks, et kõik vajalikud seadmed ja tarvikud on olemas. Näiteks asendas elektriboileri Truma Combi kütteseadmega, et tagada autonoomsus ja soojavee saamiseks mitte sõltuda elektrist, kuna elektriühendus ei pruugi olla alati kättesaadav. Lisaks tuli vahetada auto rehvid ning hankida mõned väikesemad tarvikud (kuumaõhufritüür, mikrolaineahi jms) karavani jaoks, et tagada mugavus ja ohutus kogu reisi vältel.

Marsruut läbi Euroopa

Ees ootas 4200km teekond, mis viis Martini läbi mitmete riikide. Marsruuti ja peatumiskohti Martin ette ei planeerinud, vaid tegutses spontaanselt ja tegi otsuseid käigu pealt. Eesmärk oli võimalikult kiiresti kohale sõita, kuid tagantjärele tarkusena tõdeb mees, et pikad sõidupäevad on siiski äärmiselt kurnavad.

Kui esimesed sõidupäevad möödusid tavapäraselt, siis Saksamaa teises otsas pidi rinda pistma keeruliste ilmastikuoludega ning vähe sellest, siis said teel olles ka haigused mehe kätte ja seetõttu sunnitud liikumistempo alla tõmbama.

Ööbimispaikade valik ja matkamasinaga reisimine Hispaanias

Hispaanias avastas Martin, et kuigi looduses kämpariga peatumine on piiratud, leidub matkabussidele ja haagissuvilatele palju parkimisvõimalusi nii mereäärsete piirkondades kui ka mägistel aladel. Martin kasutas ööbimiskohtade leidmiseks nutirakendust Park4night, mis aitas tal leida sobivaid peatuspaiku kogu reisi vältel.

Hispaania liikluskultuur on suhteliselt sõbralik, kõige keerukamaks osutus kohalik ringteeliiklus, mis on kohati 2-4 sõidurajaga, kuid puuduvad viidad ja juhised sõiduradade kohta. Linnades parkimisega on väga suur probleem, linnatänavad on kitsad ja enamus matkajaid, kellel suuremad bussid on, kasutasid kaasavõetud kaherattalisi või kompaktseid Smart-autosid. 

Martin oleks eelistanud valida looduslikke parkimiskohti, nagu mehel kodumaal reisides kombeks on, aga karavani tehnilistel põhjustel pidi valima kämpingud, et tagada karavani elektriühendus.

Hoolimata, et oli hooajaväline aeg, olid kõik majutusasutused suhteliselt täis ja head platsi oli keeruline saada. Positiivse poole pealt olid pea igas kohas soodustused 20-55%, sõltuvalt kohalviibitud ajaperioodist. Teenindus oli sõbralik ja hoolimata kasinast inglisekeelse oskusest, sai Martin kohalikega suhtlusega väga hästi hakkama.

Hispaania loodus pakub avastamisrõõmu

Martin kohe eriti nautis sooja vahemerelist kliimat, samuti avaldas muljet Hispaania inimeste sõbralik suhtumine võõrastesse ja loodus, mis erineb meie omast ning muidugi mäed, mis pakkusid lummavat vaatepilti, mida pole võimalik sõnades edasi anda, vaid tuleb kohapeal tunnetada. Traditsioonilistest turismiatraktsioonidest eelistaski Martin muuseumitele mägesid ja looduslikke vaatamisväärsusi, külastades muuhulgas kuulsaid Nerja koopaid ja suuri tammisid.

Väljakutsed ja õppetunnid

Kuna Martini jaoks oli selline pikem reis esmakordne, siis tuli ette nii mõnigi ootamatu olukord, tehnilise poole pealt selgus näiteks, et 7-pinnine auto pistik ei jõua sõidu ajal laadida haagiselamu akusid ning pilves ilmaga ei suutnud päikesepaneelid võimsust saavutada, mis omakorda tähendas, et haagises ei olnud kütet, elektrit ega vett. Samuti tuli tagasiteel kasutusele võtta tagavararatas, sest velje keevitus ei pidanud pikale sõidule vastu. Samas Martin võttis need väljakutsed vastu õppetundidena ja jätkab seiklemist.

Soovitused karavaniga Hispaaniasse reisimisel

Martin soovitab teistele Hispaaniasse matkamasinaga reisijatele varuda piisavalt aega ja mitte planeerida liiga pikki sõidupäevi. Soovitav on broneerida kämpingukohad ette, eriti tipphooajal.

Järgmised seiklused

Kahjuks ei saanud Martin reisi täismahus teostada, sest töökohustused kutsusid plaanitust varem tagasi kodumaale, kuid sellegipoolt plaanib rännumees juba uusi seiklusi ning järgmiseks sihtkohaks on suvine Horvaatia, koos laste ja sõpradega.

Vaata Youtubest ka Martini videopäevikut.

2 Replies to “Reisijutud: Kass ja koer haagissuvilaga Hispaanias”

  1. Priit Peljo ütleb:

    Äge et haagiselamuga tehtud reis 🙂

  2. Toivo ütleb:

    Mida see lause tähendab: selgus näiteks, et 7-pinnine auto pistik ei jõua sõidu ajal laadida haagiselamu akusid? 7-pinnisel ei ole ju laadimisotsagi, kuidas see peaks toimima? Kindlasti vahva reis. Tore oleks lugeda pikemalt!

Comments are closed.

Info

MTÜ Klubi Eesti Karavan

Reg. nr 80008139

Swedbank
IBAN: EE562200221010206644

Kontaktid

 Helbe 7, 11616 Tallinn

Sergei Vahnitski +372 5015191 (ee, rus, eng)
Ivar Kalev +372 5011183 (ee, rus, fin, eng)
Liisi Laanemäe ‭+372 553 4309‬ (ee, eng)

Arhiiv