Home » Reisijutud » Reisijutud: Matkaautoga Lapimaal

Reisijutud: Matkaautoga Lapimaal

Reisijuttude rubriigis jagame klubiliikmete reisikogemusiLoodame, et need jutud äratavad uudishimu ja julgustavad võtma ette uus seiklusi ratastel. Jaga meiega oma reisilugu kirjutades emailile info@eestikaravan.eu

Reisilugu #2 viib meid koos Mäeseppade perega läbi talvise Lapimaa südame.

Matkaautoga Lapimaal

Seiklushimuline Klubi Eesti Karavan liige Viljar Mäesepp soovis pere uue matkaauto proovile panna ja põrutas peal jõulupühi talvise Lapimaa suunas. Kindlat sihtpunkti paigas ei olnud, eesmärgiks jõuda nii kaugele kui ilmaolud ja ajapiirang lubavad.

Miks Lapimaa?

Pere on ka varem Lapimaal käinud, esimesel korral puhtalt uudishimust, et lastele see koht ära näidata. Muljed toona ainult positiivsed ja nii sündis idee veelkord Lapimaale rändama minna. Lapimaa karge ilu, lumerohkus ja võimalus kohtuda päris Jõuluvanaga – olgem ausad, kes ei tahaks korra elus näha päris jõuluvana ja temaga koos pilti teha!?

Kuidas valmistuda matkaauto reisiks talvisele Lapimaale ja millega arvestada?

Viljar soovitab alati valmistuda kõige keerulisemateks olukordadeks, mida talvine põhjamaa võib pakkuda. Hea kui matkaautos on olemas erinevad abivahendid nagu labidas, köied, lumeketid ja väike kott killustikuga.

Korralikud naelrehvid on talviste oludes üliolulised, tagades ohutu ja kindla sõidu. Viljar jagab enda kogemust lamellrehvidega, mis viisid lausa ohtliku olukorrani, kus auto libises tagurpidi mäest alla ja seetõttu tuli liiklus ajutiselt sulgeda.

Kuna Lapimaa on hõreda asustusega piirkond, siis on oluline varuda kaasa piisavalt toitu ja vett, kuna pärast Rovaniemit võib pikaks ajaks kaduda igasugune asustus, sealhulgas puudub tankimisvõimalus.

Üldiselt võiks enne igat reisi kõik võimalikud olukorrad enda peas läbi mõelda ja valmistuda, et vältida ebameeldivaid üllatusi.

Reisinädala marsruut ja kohalikud salakohad

Esimese peatuse tegi reisipere Vaskikello juures. Väikeste unepeatustega jõuti Rovaniemisse, kus seigeldi mõned tunnid Jõuluvana juures ja edasi liiguti juba Ivalo suunas. Saariselkä suusakeskuses veetis pere kaks ööd nii suusamäe all, kui ka üleval mäe otsas, sedapuhku lausa pilvede sees, mis oli väga lahe kogemus kogu perele. Teekond mäe otsa pani pere matkaauto küll viimse piirini proovile, kuid ilusad vaated olid seda kõike väärt ja Viljari sõnul teist nii ilusat vaadet meie lähiriikides on raske leida.

Enne kui Rootsi suunas hakati liikuma soovis seiklushimuline pere kindlasti käia kusagil kohalikus saunas ja jääaugus. See aga osutus proovikiviks, sest kõik kohad oli kas täis või ei sobinud ajagraafik, kuid lõpuks mitme kohaliku soovitusel jõuti salajasse kohta, kus käivad nii Hollywoodi näitlejad kui ka Soome kuulsused saunas ja jääaugus. Pere oleks hea meelega sinna ka ööbima jäänud, kuid kahjuks see ei olnud võimalik ja kohalikult saadud soovituse kohaselt leiti ööbimispaik ühe järve ääres ja nii sai pere ilusat vaadet nautida ilma bussist väljumata.

Tagasi tuldi Rootsi kaudu. Tagasitee osutus küll kohati kihutamiseks, kuid oli seda vaeva väärt.

Seiklushimuline reisipere

Viieliikmeline reisipere on harjunud seiklusreisidega: nagu nad ise ütlevad, ongi nad rohkem nagu üksikud hundid ja teevad alati plaanides jooksvalt muutusi, mis tihti ei sobi suuremate seltskondadega reisides.

Viljar möönab, et lastega on tegelikult väga lahe reisida, sest lapsed aitavad rutiini peletada ja motiveerivad käima kohtades, kus ise muidu ei läheks. Ja keegi peab ju WC-kassetti ka tühjendama 🙂

Autonoomne matkaauto tagab sõltumatuse

Pere matkamasinaks on KABE TM Crowne i760LGB. Tehnikaga sina peal olev mees on matkaauto ehitanud oma vajadustele vastavalt ringi ning kohandanud masina niivõrd autonoomseks, et reisides ei oleks vaja sõltuda kämpinguteenustest ega midagi pikalt ette planeerida. Pere saab matkaautoga peatuda kasvõi kolm päeva metsas nii, et kõik mugavused säilivad. Matkaautos on olemas 220v, televiisorid, internet ja võimalus teha induktiivpliidil süüa ka siis, kui päike ei paista. Jälgida tuleb vaid gaasi ja diislit ALDE kütte jaoks. Matkaauto tehnilistest lahendustest saab osa Youtube kanalilt Racetunepro Car Tuners.

Selle seonduvalt meenub Viljarile ka üks väike apsakas reisil olles – nimelt unustas ta ühel ööl, mil väljas oli 20 külmakraadi, gaasiballooni lahti keerata, nii et öösel sai veidi külmetatud enne kui tuba jälle soojaks läks.

Reisi tipphetked

Pere jaoks kõige meeldejäävamad olid eelkõige need hetked, mil nad said imetleda põhjamaa looduse võlu. Samuti jäid meelde värvikirevad tuled Rovaniemis või suusarõõm Saariselkäsi suusakeskuses. Viljar nendib, et suusareis on väga lahe kui saad seda teha plaanivabalt, lahkuda siis, kui ise tahad, teha matkaautos vahepeal puhkuse ja söögipause ning siis jälle mäele tormata, on suusareis väga lahe.

Soovitused matkaautoga Lapimaale reisides

Viljar soovitab igal juhul Lapimaa reis ette võtta, kuid sealjuures on oluline õige varustus ja põhjalik ettevalmistus. Õnneks Lapimaal auto kaalumist kartma ei pea! 🙂 Olla ise valmis seiklusteks ja mitte karta talvel näiteks kasvõi õues grillida või peatuda kohtades, mis ei pruugi olla reisijuhtides märgitud. Just need spontaansed peatused ja avastamata paigad teevad matkaautoga reisimise tõeliselt eriliseks.

PS. Pühadehooajal on soovitav ette broneerida ka kohalik saun või jääauk 🙂

Suvised reisiplaanid ootavad

Tulevikuks on pere silmapiiril uued sihtkohad: vahemereäärne Itaalia-Horvaatia piirkond või taasavastusretk Montenegrosse. Aga kindlaid piire pere plaane ette ei sea, sest nagu Viljar ütleb: matkaautoga ongi lahe see, et plaane pikalt ette ei ole vaja teha ja plaane saab kasvõi jooksvalt ilmateadet vaadates muuta.

Vaata Youtubest ka Viljari videopäevikut.

Jaga meiega oma reisilugu kirjutades emailile info@eestikaravan.eu

Loe ka varasemaid reisijutte: